Första maj tal: Jacob Wihlborg, SSU Mölndal

Lyssna på talet

Kära åhörare!

När jag först satte mig ned för att skriva detta tal tänkte jag för mig själv att nu ska jag skriva ett tal som muntrar upp i dessa tider. Min hjärtefråga är dock klimatet, vilket kan ofta göra det svårt att just uppfylla det syftet här idag. 

Klimatfrågan är en av de svåraste frågor som just nu finns på våra bord för att kunna säkra en långsiktigt hållbar värld, för oss att bo på. De utsläpp som vi människor står för håller på att förstöra alla delar av denna jord och inte bara jorden och djuren utan också oss själva. Det är ett problem som direkt kommer tillbaka och påverkar vår egen vardag, och våra egna liv. Detta betyder att vi måste agera och faktiskt göra någonting, nu räcker det inte längre med prat, världen kräver också verkstad. 

Det som vi människor gör påverkar inte bara oss själva utan alla människor. Våra utsläpp här påverkar andra delar av jorden, och andra delar av jorden påverkar också oss här. Reduceringen av dessa utsläpp har en tydlig klasskillnad. Det är inte de med de lägsta lönerna som flyger på semester flera gånger per år, de är inte de med de lägsta lönerna som släpper ut mest, det är de stora rika företagen som släpper ut mest, idag står de 100 största företagen för 70% av världens utsläpp, de är dessa som måste börja agera och göra skillnad.      

För att kunna nå dessa stora företag så krävs det internationella samarbeten och större påverkan genom viktiga forum. För klimatfrågan är EU en viktig plattform att diskutera och agera för att nå många människor och företag på denna jord. 

Men det som en del personer och partier inte riktigt förstår är att samarbete, och speciellt samarbete med en så globalt och komplex fråga som klimatet, kräver trovärdighet. Trovärdighet och tillit mellan alla parter och att man kan försäkra sig om att de faktiskt gör det som är avtalat. En av de viktiga frågorna är då, vad skapar egentligen trovärdighet?   

En sak är i alla fall säker, trovärdighet skapas inte av att skylla ifrån sig på andra, skicka iväg problemet till andra sidan jorden och säga att det inte är vårt problem, för det är det. Det är en utmaning som alla länder på denna jord måste kämpa för. Trovärdighet skapas genom att själva ta tag i problemen på allvar och att visa resultat, resultat som säger, titta på oss vi vet hur man gör detta, vi är ett föregångsland och följ efter oss, det skapar trovärdighet.

Och detta föregångsland ska vara Sverige. Vi ska vara ett av världens första fossilfria välfärdsländer, för vi tar klimatfrågan på allvar. 

Men även om vi tar frågan på allvar så behövs mer göras. Det krävs mer arbete för att kunna visa alla att vi har en stark trovärdighet, och för att kunna påverka ännu mer inom EU och globalt. Det är på detta sätt som förslag likt en koldioxidskatt på EU nivå kan bli verklighet, ett sätt att få alla de stora utsläpparna att faktiskt få betala för sina utsläpp.     

Till sist vill jag bara dra ner frågan till Mölndals nivå. För att visa oss trovärdiga är jag glad att vi här i Mölndal gör ännu mer för att nå de globala mål som vi satt upp. I höstas la jag fram en Motion i Mölndals kommunfullmäktige om att införa en Koldioxidbudget här i kommunen. Ett bra sätt att se vart vi ligger i arbetet med att uppfylla vår del av vårt gemensamma Parisavtal. Jag är glad och positiv att kommunfullmäktige nu godkänt denna motion vilket tydligare visar att vi i Mölndal faktiskt vill agera och inte bara prata om problemen.  

Vi i Socialdemokraterna kämpar mycket för att nå en bättre värld och att få klimatfrågan allt högre upp på agendan, här i Mölndal, i Sverige och internationellt. Vi gör det vi kan för att försöka rädda vår planet. 

Kära åhörare! Det finns inte bara ett miljöparti här i Sverige, det finns två.

Så nu ser vi till att fortsätta arbete framåt, för idag och för morgondagen.

Tack!

Jacob Wihlborg
SSU Mölndal

 

facebook Twitter Email