Att vara fritidspolitiker

Fjärde delen av vår serie att vara fritidspolitiker i Mölndals kommun: Jacob Wihlborg

Som många säger så är politik en livsstil. Det är inte som ett vanligt jobb där man arbetar och sen kommer hem för att vara ledig. Politik handlar om att kunna påverka sitt samhälle till något bättre, detta även utanför arbetstid. Att vara fritidspolitiker betyder att man utöver sitt vardagliga liv vill kämpa för något större och bättre, att forma samhället när inte andra kan.

Jag heter Jacob Wihlborg och är just nu student på Handelshögskolan i Göteborg. Det är ett program med arbete 100% där jag med glädje studerar miljö för en bättre framtid. Här känner jag dock att jag vill göra mer. Jag kände att jag även ville engagera mig politiskt och inom Socialdemokraterna.

Tiden som politisk aktiv började i SSU, sommaren 2017. Intresset för samhället hade ökat och kände att jag ville få ett bättre sammanhang och bättre grepp om vad politik faktiskt var och är för någonting. Mitt engagemang växte mer och jag ville kunna påverka mer, så jag gick med i partipolitiken. Ofta kan partiet framstå som lite “mossigt” jämfört med SSU:arna, men med den glädjen och värmen man mötte så känner man att det ändå var en plats man ville vara på.

Att vara aktiv inom ett parti innebär många olika saker. Det handlar om att träffa nya trevliga personer, gå på medlemsmöten och gå ut på kampanjande, även tidigt på morgonen kl 8 för att dela ut frukostpåsar. Men detta är saker man gärna ställer upp på för att man vet att när jag kommer till stationen eller till mötet så kommer det vara många trevliga personer som man lärt känna väl att vara där. För att koppla till att det är en livsstil så blir det nästan bokstavligt talat som en andra familj (speciellt efter en valrörelse).

Mitt engagemang i alla fall. Som fritidspolitiker håller jag på med många saker samtidigt. Jag sitter med som ordinarie ledamot i Kommunfullmäktige (efter att Aylin Fazelian lämnat oss för soliga Stockholm), som ersättare i utbildningsnämnden där vi driver vuxenutbildning och gymnasieskola, samt andra engagemang som distriktskassör i SSU Göteborgsområdet och i styrelsen för SSU Mölndal.

Livet som politiskt engagerad och fritidspolitiker är ganska speciellt. Att få vara med att engagera sig på många olika ställen och föreningar kan ibland bli lite överväldigande men det ger samtidigt så mycket tillbaka. Tillbaka i form av påverkan, känslan av gott samhällsansvar och framför allt glädjen att få träffa våra medborgare och får nya vänner.

Jacob Wihlborg

facebook Twitter Email