Aylin från Mölndal till Riksdagen!

Aylin Fazelian från Mölndal är föreslagen som riksdagsledamot på Socialdemokraternas riksdagslista från Göteborgsområdets partidistrikt. Aylin är föreslagen på andra plats på listan efter Kenneth G Forslund. Håller valberedningens förslag så kommer Aylin att ta plats i Sveriges Riksdag efter valet i höst. Riksdagslistan fastställs den 8 april.

Läs mer om Aylin här:

Mitt namn är Aylin Fazelian, jag är 26 år gammal och bor i Mölndal tillsammans med min sambo. I höstas avslutade jag mina studier i Masterprogrammet för Europastudier vid Göteborgs universitet och har därefter arbetat för en miljöorganisation. Mina studier och mitt arbete har breddat min omvärldskunskap och gett mig verktyg att bättre förstå de utmaningar och möjligheter som präglar vår värld. Vid två längre perioder har jag också haft möjligheten att leva och studera i Kina, något som till stor utsträckning påverkat min syn på politik och samhälle. Jag har en enorm respekt för den samhällsmodell vi har i Sverige, med en generös och allmän välfärd, och för de mänskliga rättigheter som generationer innan oss modigt tagit kamp för.

Mitt politiska engagemang bär jag med mig sedan tidig ålder. Mina föräldrar kom till Sverige på flykt från en diktatur och den kraft som krävs för att upprätthålla mitt politiska engagemang, kommer ifrån deras kamp för överlevnad. Därigenom har jag förstått det kompromisslösa värdet hos ett demokratiskt samhälle. Den tryggheten och den friheten vi har i Sverige, får vi aldrig ta för givet. Demokratin är värd att kämpa för varje dag – och det är vad jag vill göra.

Samtidigt är Sverige långt ifrån jämlikt. Jag har på nära hand sett hur rasism och segregation tär liv och hur vi ännu lever i ett klassamhälle som gör skillnad på människor utefter kategorier som kön, bakgrund och plånboksstorlek. För mig är det fullkomligt orimligt. Men det går att ändra på – och just därför är jag stolt Socialdemokrat. Socialdemokrati för mig innebär den orubbliga tron på alla människors lika värde. Jag drömmer om en jämlik och jämställd värld, där var och ens kapacitet, potential och förmåga blir sedd. Som en klok förebild till mig uttryckt det; Samhället är människans verk. Om något är fel, kan vi ändra på det.

Hur du vill jobba i riksdagen. Vilka frågor som intresserar, Vilka frågor brinner du för?

Som jag ser det, så finns det dels frågor som behöver drivas i vår Riksdag – och dels värderingar som behöver försvaras. I tider när klassförakt, främlingsfientlighet och rasism normaliseras, så ska Socialdemokratin stå för motpolen. Vi ska fortsatt försvara alla människors lika värde och bygget för ett jämlikt Sverige. Med andra ord vill jag driva klassisk Socialdemokratisk politik. Jag vill tydliggöra de ideologiska skillnader som står mellan oss och framförallt M och SD. Däri har jag tre särskilda hjärtefrågor: jämställdhet, integration och utrikespolitik.

Vilka förväntningar har du?

Jag förväntar mig inte att riksdagsarbetet ska vara enkelt – men jag hoppas att det ger en genuin möjlighet att påverka samhället till det bättre. Jag hoppas kunna representera Mölndal och Göteborgsområdet väl och arbeta för att den förda politiken på nationell nivå är väl förankrad lokalt. Men först ska förstås våra medlemmar få säga sitt på kommande Distriktskongress – och sedan har vi ett val att vinna!

Hur känns det att kandidera till Riksdagen?

Det känns stort och lite overkligt. Att vara föreslagen på valbar plats känns dessutom så enormt hedrande – det är mer än vad jag någonsin kunnat drömma om. Jag är också ödmjuk inför den demokratiska process som vi nu har framför oss, där våra medlemmar ska säga sitt kring valberedningens förslag på kommande Distriktskongress den 8/4. Om det också blir våra medlemmars vilja att fastställa riksdagslistan enligt förslaget, så lovar jag att som riksdagsledamot outtröttligt kämpa för ett jämställt och jämlikt Sverige.

facebook Twitter Email