Karin Vedlin

Bra beslut i Mölndal uppmärksammas av LO facken!

Viktigt beslut välkomnas av LO facken. Upphandling med sociala hänsyn är en profilfråga för LO Facken i Mölndal, säger Karin Vedlin, ordförande!

I Sverige har breda löntagargrupper skydd av kollektivavtal, oftast utan att tänka på det. Tyvärr är det många unga, lågutbildade och utlandsfödda som nu riskerar att utnyttjas på en arbetsmarknad som ligger vid sidan om det system som tjänat Sverige väl i snart 80 år. Fler och fler jobbar med osäkra anställningsförhållanden och det är nästan alltid de som tjänar minst som har sämst villkor. Det här skapar en situation med A- och B-lag på arbetsmarknaden och riskerar att flytta Sverige bakåt i tiden till när svaga grupper stod med mössan i hand för att få ett jobb.

Arbetsgivarna säger att det här ska ge jobb till fler. Samtidigt har vi en situation där det råder kompetensbrist inom mängder av yrken och det finns fler jobb att söka än någonsin tidigare. Det är inte billig arbetskraft som behövs, det är utbildade yrkesmänniskor.

Tudelningen på arbetsmarknaden tar fokus från vad som faktiskt håller på att ske i Sverige. Oseriösa arbetsgivare försöker slippa kollektivavtal och där igenom dumpa lönerna.

Det finns lösningar. En del kan vi göra på hemmaplan. Varje år gör stat, kommun och landsting offentliga upphandlingar för mer än 630 miljarder kronor. Vi vill att dessa skattepengar ska användas till att upphandla företag som har schyssta anställningsvillkor. Det ger människor skäliga löner och villkor samt minskar risken för både lönedumpning och social dumpning på arbetsmarknaden.

– Mölndal har tagit beslut på att varje upphandling ska ske med sociala hänsyn.
För LO-facken Mölndal är detta en profilfråga och vi är mycket nöjda med att Socialdemokraterna i Mölndal drivit igenom detta beslut, säger Karin Vedlin, ordförande i LO Facken Mölndal och ledamot av kommunfullmäktige.

facebook Twitter Email