Första maj tal: Henrik Sörensson, LO Mölndal

Mötesdeltagare, arbetare och Mölndalsbor!

Vi skulle samlas på torget och fira våran dag, arbetarnas och arbetarrörelsens dag. För första gången så skulle jag stolt få stå och hålla ett första maj-tal traditionsenligt. Få stå och tala inför en massa människor på denna fantastiska dag. Denna dagen som rymmer så oerhört mycket historia, kämpaglöd och stolthet. En historia om hur vi har byggt upp detta fantastiska land med blod svett och tårar. Med en välfärd och arbetsvillkor av absoluta världsklass. Jag säger inte att det svenska samhället är felfritt, det må ha sina brister men är fortfarande unikt om man jämför med stora delar av världen. Starka fackföreningar, ett demokratiskt samhälle och längst fram i jämställdhetsarbetet (även om det går för långsamt) .

Men, kära mötesdeltagare. Det blev annorlunda i år. Det blev inget torg. Det blev ett digitalt firande i stället. Det kan kännas vemodigt men låt det i stället bli ett helt fantastiskt firande. Låt oss göra det till ett oförglömligt minne tillsammans. Som en enad arbetarrörelse igen.

Vi står mitt i en prövning. En prövning för Sverige. En prövning för hela mänskligheten och som ingen av oss har stått inför i modern tid. En pandemi som prövar oss svårt. Rik, fattig, gammal som ung, alla blir drabbade på ett eller annat sätt. Människor blir av med sina jobb och sin försörjning. Människor blir sjuka, även allvarligt sjuka. Människor mister till och med sina liv och ensamma kvar står sörjande anhöriga i denna svåra tid. Vi får dagligen en massa siffror och statistik på smittade och avlidna människor runt om i vårt land. Låt oss då inte glömma bort att varenda en av dessa människor bär på en alldeles egen och unik livshistoria med både glädje och sorg.

Vilka är dem verkliga hjältarna? Jo det är arbetarna. Det är personalen i vården som kämpar dag och natt för att rädda liv. Det är personalen som sliter i matvarubutikerna för att vi skall kunna handla vår mat. Det är arbetarna inom industrin som kanske står och tillverkar skyddsutrustning. Det är hjältarna som tar hand om och undervisar våra barn. Det är alla dem som stiger upp ur sängen på morgonen och går till jobbet och som får Sverige att fungera även i denna tuffa tid. Det är dem som utför riktiga hjältedåd varje dag.

Låt oss göra det detta till en tid av omtanke, där vi släpper det där vardagliga som kanske inte spelar så himla stor roll ändå. Vi kanske inte kan träffa dem som betyder allra mest för tillfället. Men vi kan visa att vi bryr oss genom ett telefonsamtal, genom ett videosamtal eller träffas utomhus på lite distans. Låt oss hjälpa våra äldre och svaga att handla i affären eller att hämta medicinen som är livsviktig. Ge av dig själv och visa medmänsklighet och solidaritet.

Gott folk. Försök att respektera myndigheternas rekommendationer och håll avstånd, gör inte de där onödiga resorna. Se till att tillbringa så mycket tid som möjligt med dem allra närmaste. På så sätt så kommer vi att rida ut denna stormen och på så sätt kunna återgå till ett mer normalt samhälle. Ett förhoppningsvis varmare och mer inkluderande samhälle där alla kan få plats. Nu släpper vi det onödiga hatet, blickar framåt och formar ett ännu bättre Sverige.

Så nu sluter vi upp och enar oss för ett solidariskt och starkt Sverige. För bara tillsammans så kan vi klara detta!

Henrik Sörensson
LO Mölndal

facebook Twitter Email