Sven-Ove Johansson

Det är han som är Mölndals ”Borgmästare”

Mölndals "borgmästare", vad gör han egentligen? För det är en han. Han heter Sven-Ove Johansson (S) och är ordförande i kommunfullmäktige. Det är det närmaste borgmästare man kommer i en kommun eller en stad.

Vad får vi för svar när vi ber honom berätta lite om sig själv?

Namn: Sven-Ove Johansson
Ålder: 65 år och slutat med mitt yrkesverksamma liv
Bor: i en HSB lägenhet i ett fint terrasshus på Kikås
Familj: hustru och tre utflugna döttrar med egna familjer

Intressen
Samhällsdebatt, jakt, teknikfreak, försöker sköta min hustrus skogsfastighet i Halland, tar gärna hand om mina barnbarn när tillfälle ges,

Politiska uppdrag denna mandatperiod
Kommunfullmäktiges ordförande, Styrelseordförande i Mölndalsbostäder AB, ledamot i Räddningstjänsten i Storgöteborg

Varför blev du Socialdemokrat?
Jag blev det i unga år för att jag såg orättvisor i ett för mig tydligt klassamhälle

Varför blev du är politiskt engagerad?
Jag drivs av att lindra effekter av klassamhället. Jag tycker numera också att det är roligt och intressant att delta i beslutande församlingar där jag känner att jag är med och driver samhället framåt både i rätt politisk riktning och mot hållbar tillväxt .

Vilken är vår tids viktigaste framtidsfråga?
Att ha ett samhälle där klyftorna socialt -och ekonomiskt inte är större än att samhället håller ihop och att alla kan känna att vi alla har att tjäna på att värna det gemensamma.

Vilken fråga tror du är viktigast för mölndalsborna?
Samma som för samhället i stort. Av regionala/lokala frågor är det att expansionen av Göteborgregionen sker på ett hållbart sätt och då menar jag bland annat vår gemensamma miljö, bra bostäder för alla, bra förskolor och skolor utan klasskillnader, bra äldrevård.

Vad innebär uppdraget som ordförande i fullmäktige?
Han har många representativa åtagande där det handlar om att representera staden vid besök från andra kommuner och andra länder. Tillsammans med övriga presidiet så ordnar han en välkomstceremoni för nya medborgare i Stadshuset på Nationaldagen. De som bor i Mölndal och blivit svenska medborgare under året får ett minnesbevis och en svensk flagga. Det är ca 300 som blir medborgare under ett år.

I arbetsordningen står att fullmäktiges ordförande har befogenhet att efter samråd med vice ordförandena bestämma om fullmäktiges representation, värdskap och uppvaktningar inom ramen för respektive års budget. Ett exempel på detta är att Sven-Ove uppvaktar alla kommuninvånare som fyller 100 år.

Sen har Sven-Ove som fullmäktiges ordförande också en massa andra skyldigheter och plikter. Han ska kalla till sammanträde och det sker genom en kungörelse som publiceras bl a på Stadens hemsida. Det är också han som leder fullmäktiges sammanträden och ansvarar för ordningen vid sammanträdena. Om någon uppträder störande och inte efter tillsägelse rättar sig därefter kan han visa ut personen. Det är också ordförandes ansvar att protokoll förs vid sammanträdet.

Innan ett ärende avgörs av fullmäktige, skall det ha beretts av en nämnd vars verksamhetsområde ärendet berör och Kommunstyrelsen ska ha beretts tillfälle att yttra sig.

I Sven-Oves uppdrag ingår det att se till att bara sådana ärenden avgörs som har kungjorts och som också ha beretts. Och när debatten har avslutats lägger han fram förslag till beslut (beslutsordning). Förslagen skall utformas så, att de kan besvaras med ja eller nej sedan får han som ordförande redovisa sin uppfattning om vad som har beslutats och befästa beslutet med klubbslag, om inte omröstning begärs.
Det är både ansvarsfullt och roligt att ha uppdraget som fullmäktiges ordförande.

– Det är min första period som ordförande och jag har ambitionen att sammanträdena genomförs i en trevlig atmosfär och att ledamöterna respekterar varandra i debatten och låter bli personangrepp, säger Sven-Ove Johansson (S).

Här kan du läsa mer om Mölndals stads Kommunfullmäktige
I staden är det Kommunfullmäktige (KF) som fattar beslut på den strategiska nivån och ledamöterna är de enda förtroendevalda (politiker) som är direktvalda av medborgarna genom allmänna val. Alla andra beslutande organ i staden är utsedda av Kommunfullmäktige.
KF är kommunens högsta beslutande församling och bestämmer om vilka visioner, mål och riktlinjer som kommunen ska ha.
Det är kommunfullmäktige som beslutar om hur mycket invånarna ska betala i skatt till kommunen och hur pengarna ska användas (budget).
Kommunfullmäktige kontrollerar också att de politiska nämnderna sköter sitt arbete efter regler och efter de beslut som kommunfullmäktige har fattat.
KF ska och varje år pröva om nämnd- och styrelseledamöter ska få ansvarsfriheten för gångna årets verksamhet.

Styrelse och nämnder
Kommunfullmäktige organiserar och utser ledamöterna i kommunstyrelsen, nämnderna och i andra styrelser. Styrelse och nämnder är verkställande och beredande.
Kommunstyrelsen har utöver detta i uppdrag att leda och samordna förvaltningen och ha uppsikt över nämnder, bolag, och förbund.

Majoriteten i kommunfullmäktige efter valet 2014

Politikerna i Mölndals Stads kommunfullmäktige representerar de partier som kommuninvånarna röstade fram i valet 2014. Makten utövas under denna mandatperiod av en majoritets som bildats av Socialdemokrater, Miljöpartister, Vänsterpartister och Kristdemokrater under namnet Majoritet Mölndal. Vi har tillsammans 32 av 61 mandat och det brukar vi kalla för att ha egen majoritet.

Fullmäktige och Kommunallagen

Det är kommunallagen som reglerar vad vi förtroendevalda ska göra och vad vi får göra sedan kompletterar vi lokalt med att besluta om en Arbetsordning för fullmäktige. Där finns det också bestämt vad jag som ordförande ska göra. Fullmäktige väljer bland sina ledamöter en ordförande och två vice ordförande, som tillsammans utgör fullmäktiges presidium och det är vi som leder arbetet i kommunfullmäktige. I fullmäktige har ledamöterna rätt att avstå från att delta i en omröstning eller i ett beslut men Ordföranden är alltid skyldig att rösta, när det behövs för att ärendet skall kunna avgöras.

facebook Twitter Email