Maj Keidser uppmanar kongressombuden: Sluta kompromissa om vinster i välfärden!
Nu är det dags att göra något åt vinsterna i välfärdssektorn!
De senaste veckorna har jag läst Kent Wernes bok, Den stora omvandlingen, om privatiseringen och marknadiseringen av välfärden. Jag blev närmast chockad av två saker:
Det första är de enorma summor som enskilda personer har tjänat på vinster i äldreomsorg,
hemtjänst, förskolor och skolor.
På 1990-talet startade privatiseringen av välfärden. På 2000-talet kom omstruktureringen av välfärdsföretagen och försäljningen till stora riskkapitalbolag. Idag är det 10 stora bolag som äger 36 % avden privata andelen av välfärden. 8 av de 10 största koncernerna ägs av riskkapitalbolag.
Under år 2012 delades 104 miljarder skattekronor ut till privata bolag inom välfärden. Inom omsorgen är det Attendo och Carema, numera Vardaga, som är störst, inom skolvärlden dominerar Academedia, inom sjukvården Capio, inom personlig assistans Humana.
Årlig omsättning 2012: Atttendo 4,8 md, Capio 6 md och Academedia 5,1 md.
Vinst får man genom en i genomsnitt lägre personaltäthet i företagen, färre fasta tjänster, lägre andel utbildad personal. Eftersom man tidigare köpte företagen med hjälp av s.k. ägarlån med höga avdragsgilla räntor, så betalade man ingen eller mycket liten bolagsskatt.
Men de stora vinsterna har ägarna av riskkapitalbolagen gjort, när dom under de här åren köpt och sålt företagen.
Några exempel:
– Attendo har bytt ägare tre gånger under 2000-talet. Vid försäljning till ett brittiskt företag år 2005 fick tidigare ägarna, Gustav Douglas och Melker Schörling, 1,2 miljarder att dela på. År 2006 köptes Attendo av IK Investment Partners (ägare Björn Savén).
– Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska skolan gjorde 2012 en vinst på 690 miljoner när hon sålde skolan till Academedia.
– ”Rune Tedfors startade år 2000 John Bauergymnasierna. Under åren 2005-2008 delade bolaget ut 190 miljoner till aktieägarna. I samband med komplicerade köp och försäljningar under åren före konkursen 2013 tjänade Rune Tedfors, som då ägde 44 % av det nya bolaget, cirka 200 miljoner.”
Det andra som chockade mig var hur vi socialdemokrater starkt bidrog till den här utvecklingen. Flera ledande S-politiker var under 80-och 90-talen positiva till tanken på vinstdrivna privata företag inom välfärden och flera är det fortfarande. S-regeringen hade planer på att vidta åtgärder mot vinsterna men det enda som blev av var stopplagen mot försäljning av akutsjukhus till vinstdrivande företag. Stopplagen kom efter utförsäljningen av St. Görans sjukhus till Bure 1999.
Men man förutsåg inte utvecklingen av koncernerna, riskkapitalbolagen och de oerhörda vinsterna, man prioriterade inte den frågan.
Självklart anser jag att vinstdrivna riskkapitalbolag ska bort från välfärden.
Men kanske är det ett bra förslag att ta det i omgångar och börja med skolan.
Jag uppmanar våra kongressombud att inte kompromissa för mycket utan se till att vi kommer ett stort steg framåt under den här kongressen.
Kommentar efter artikeln:
I min artikel i Kommunkontakt (S i Mölndals medlemstidning) står andra uppgifter om Rune Tedfors vinster under tiden i John Bauerkoncernen. Det finns mycket olika uppgifter. Vid ytterligare kontroll har jag inte ansett att de första uppgifterna är 100 % säkra. Därför har jag ändrat dom i den här versionen och kommer att sända in en kommentar i nästa Kommunkontakt.
Maj Keidser (S)