Nej, vi har inte längre dålig hygien, pest, digerdöd och dåligt vatten.
Stressade föräldrar och unga kvinnor som inte ”håller ihop”. I stadens ”mål 2” finns de olika nämndernas mål kopplade till målet om hälsa och trygghet. Och det vi närmast måste fokusera på är insatser för kvinnors psykiska hälsa.
Stadens ”mål 6” handlar om barns livsvillkor och skolgång. Och här är utmaningen de barn som inte klarar att fullfölja skolgången. Antal barn som inte äter i skolan ökar också.
Vi står alltså inför en stor utmaning i vårt samhälle. Det görs redan redan många bra saker för att skapa en trygg stad. Ett exempel på konkreta saker som staden gör för att skapa ett gott och tryggt samhälle är familjecentraler. Detta är en viktig plats för information till medborgarna. Här kan man tryggt vända sig med sina egna frågor och behov. Här skapas relationer.
Folkhälsorådet är i förändring. Till ett råd för social hållbarhet. Nytt avtal mellan stad och Hälso sjukvården är i hamn sedan ett tag tillbaka. Och från att ha jobbat med punktinsatser går vi nu mot ett strategiskt och systematiskt arbete för ett bredare socialt hållbart samhälle.
”Rådet för social hållbarhet” kan då ägna sig åt ett strategiskt arbete som matchar det samhälle vi lever i idag.
Genom de mål som staden satt upp har vi möjlighet att föra ner rådets frågor i nämnder och förvaltningar.
I förslaget till organisationsförändring föreslås att rådet ”kan” bli ett utskott till KS.
Men det återstår att se hur det kommer att bli. Tills dess jobbar vi vidare. Vi hoppas att nämnder och förvaltningar kan se oss som en tillgång och en rådgivande och informativ organisation.
Tillsammans skapar vi ”Tillit”. Tillit till varandra, sig själv, samhället och politiken.
Pernilla Övermark
Ordförande Folkhälsorådet
(Rådet för social hållbarhet)