Mitt första maj!

Här kommer lite texter och bilder kring hur vi firar första maj hemma och digitalt istället för fysiskt.

Therese Aronius
Som fritidspolitiker är jag medveten om hur det politiska läget påverkar vården, skolan och allt övrigt i vårat samhälle som vi ibland tar för givet. Jag är utbildad undersköterska och mamma till två unga vuxna. Jag vill få betalt för min arbetsinsats samt orka med mitt arbete tills det är dags för mig att gå i pension. Det är viktigt för mig att känna trygghet över att mina barn får ett arbete som försörjer dem och kan möjliggöra att de även kan flytta hemifrån. 1:a maj är arbetarnas dag! Lyssna på vad politikerna har för vilja för att förändra vårt samhälle till det bättre för oss alla. Om ett år är det åter dags för att rösta på det parti som uppfyller den framtidstro vi har och önskar. Jag kommer lägga min röst på Socialdemokraterna!


Ove Dröscher
Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Firandet har pågått över hela världen i över 100 år. Det startade bland annat i kampen för åtta timmars arbetsdag för att förhindra utslätning och i Sverige har det sedan länge blivit verklighet. Ironiskt nog är problemet i Sverige idag många gånger det motsatta. Tidigare ville man uppnå att man som mest skulle behöva jobba åttatimmar om dagen. Idag är det istället många som inte når upp till dessa timmar och behöver kämpa för att faktiskt få lov att jobba dessa åtta timmar och inte färre. Kommunerna är knappast bättre på att hantera frågan än det privata näringslivet men borde kunna ta på sig ledartröjan för en förändring. Det är inte bara till fördel för de anställda att jobba heltid och få ut mer lön och därmed också bättre pension. Dessutom är det ett gigantiskt slöseri med kompetens att inte använda alla medarbetares kunskap, färdigheter och arbetsförmåga fullt ut. Det är visserligen enklare att lägga scheman med kortare arbetstider men det är också den enda fördelen. Det är nu hög tid att ta ett rejält steg mot rätten till heltid för alla, även i Mölndals Stad.

Lisa Andersson, kvinnoklubben
Frihet och feminism

Mitt namn är Elisabeth men de flesta känner mig som Lisa. Jag är socialdemokrat och det är jag stolt över. Det som gör mig stolt är att vårt parti länge arbetat för att alla ska få samma frihet.

Frihet att klara dig ekonomiskt
Frihet att kunna utbilda dig
Frihet att få tycka det du vill
Frihet att få vara den du är

Nu tänker du att detta är väl inte socialdemokrati? Jo för mig är det för jag tror inte på att pengar ska avgöra allt, vilken utbildning dina föräldrar har, ingen ska tystas av någon och alla ska med. Jag vill att du och jag tillsammans fortsätter kämpa för tyvärr är det långt kvar till ett jämlikt och jämställt samhälle.

Där vi ses nästa gång är i Kvinnoklubben Mabel. I kvinnoklubben är feminismen ännu starkare och diskussionen är stark. Du känner dig trygg och hämtar kraft i systerskapet.

Tillsammans kan vi.

Karin Vedlin, handels och socialdemokraterna
Förändringens tid är här!

På 2021 års Första maj marscherar vi framför skärmen med blicken in i framtiden. Ut genom fönstret hänger vi den röda fanan och banderollen med texten ”allas lika värde i ett jämställt Sverige”.

Den fackliga och politiska kampen behöver växlas upp för att samla folket och ta sunda beslut.

Nu kör vi!

Solveig Hallin
Vid den här årstiden blir man alltid lite mer upprymd. Våren med ljuset och värmen väcker känslor. Och för mig som Socialdemokrat innebär de känslorna också en kämpaglöd. En vilja att få göra något viktigt, något för att vi skall få ett jämlikare samhälle och en bättre värld.

Vi har kunnat följa olika händelseförlopp och vi läser om nyheter som både förskräcker och förvånar. Krig, rasism, våld och hat fyller media.

Jag anser att vi kan göra något åt det. Både Du och jag kan reagera, protestera och påverka. Vi gör det genom vårt engagemang i debatten.

Tala om för din omgivning att Du inte accepterar dessa företeelser. Vägen mot ett tryggare samhälle går inte via mer hat och våld. Kriminalitet bekämpas med reformer för en bättre skola och och ett tryggare socialt skyddsnät. Rasism bekämpas med öppenhet, kunskap och nyfikenhet. Orättvisor bekämpas med solidaritet.

Tillsammans kan vi alltid göra något. Vi är tryggare tillsammmans. Om vi hjälps åt kan vi skapa ett samhälle där vi inte accepterar ojämlikhet, orättvisa, egoism, girighet eller förtryck.

Hjälp till att göra världen mer trygg och mer rättvis. Riv alla murar, både de fysiska och psykologiska. Säg ifrån om Du ser diskriminering, trakasserier eller våld. Särskilt viktigt är det att inte sprida lögner eller bidra till mobbing och förtryck i din vardag, alltså på din arbetsplats eller i skolan, på släktmiddagarna eller i omklädningsrummet efter matchen eller på sociala media. Vi människor är lika värda och skall så behandlas. Och det gäller ALLA!

Oavsett kön, hudfärg, religiös tro, sexuell läggning eller funktionsförmåga.

Så upp till kamp för vår gemensamma framtid är min uppmaning så här i samband med Första Maj.

Dara Said Saber
Vad socialdemokratin och 1 maj betyder för mig

För mig socialdemokratiska arbetarpartiet är mer än ett parti. Det är en folkrörelse som är djupt förankrat bland folket och medborgarna. En folkrörelse som vill mobilisera och engagera många i arbetet för dem grundläggande idéerna, rättvisa, demokrati och jämlikhet.

Sedan pandemin bröt ut har regeringen spenderat över 400 miljarder kronor på att trygga ekonomin för sjukvård och äldreomsorgen, rädda svenska jobb och stärka tryggheten för dem arbetslösa. Det är också värd att nämna i Mölndals kommun var en ab dem första i Sverige som införde snabbtester inom äldreboenden. Detta gav en önskat resultat och på det sätt kunde man minska smittspridningen och så att färre avled till följd av covid-19. På grund av den globala pandemin, så har regeringen varit tvungen spendera pengar i form av ekonomisk stödpaket för att motverka massarbetslöshet, minska smittspridningen och trygga den svenska välfärden. Detta betyder att vi står infor enorma utmaningar för dem kommande två eller tre decennierna. För att vi ska bygga ut vårt välfärd måste vi behålla sunda statsfinanser, samt spendera och investera sparsamt och klokt.

Vi socialdemokrater strävar efter och vill visa att tillväxt och hållbart miljö kan förenas. I dag har Sverige inte råd med att låta ojämlikhet, segregation eller bristande jämlikhet på arbetsplatser rund om i vårt land ska stå i vägen för människors kreativitet och kompetens utveckling. Jag vill att Sverige skall bli ett föredöme som ekologiskt hållbar nation. Det är en övergripande vision för framtiden.

En vision som ryms inom övertygelsen att samhällets alla sektorer ska kunna utvecklas sund och miljö-ekonomiskt hållbart. Därför vill jag uppmana dig om att, kom och engagera dig oss socialdemokrater. Kom och forma framtiden Sverige tillsammans med oss. Kom och fira första maj med oss.

 

 

 

facebook Twitter Email