Varför firar vi 1 maj?
Första maj är arbetarrörelsens högtidsdag och firas på flera olika platser i världen. I Sverige skedde dagen första gången 1 maj 1890 där parollen var att införa åtta timmars arbetsdag. En markerande händelse är den så kallade Haymarketmassakern. Den skedde i USA 4 maj där två demonstrerande arbetare hade möte. Efter detta möte kastades en bomb mot polisen, vilka började öppna eld mot demonstranterna. Men vem som kastade bomben klarades dock aldrig ut.
På den andra internationalen lades förslaget fram att den 1 maj skulle bli en dag för åtta timmars arbetsdag och att det under denna dag skulle föras manifestationer. Detta har ända till idag skett varje år (förutom under andra världskriget då man hade manifestation för Sveriges oberoende) under olika paroller. Detta har blivit till en stor dag med tal och aktiviteter för alla människor, stora som små.
I år samlas vi under parollen “Välfärden först”. När vi bygger samhället starkare sätter vi välfärden först i alla lägen. Det är välfärden som är grundstenen i vårt samhälle och kan inte åsidosättas. Som vi vet ser detta året annorlunda ut. Pandemin har gjort att vi måste ställa om, vi går över till det digitala. Detta innebär att istället för fysiska familjedagar blir det tal och inspiration digitalt runt om i landet.