Emma från Mölndal deltog i EU toppmötet!

Hon fick möjligheten att delta på EU:s toppmöte i Göteborg som hölls den 17 november. Emma är fackligt engagerad, hon är också medlem i Socialdemokraterna. Vi ställde några frågor till henne om hur hon upplevde mötet i Göteborg.

Emma Gustavsson, 23 (fyller 24 nu på söndag) bor i Mölndal, är egentligen snickare men just nu har jag en projektanställning på Byggnads Väst. Hon lever med två katter och en pojkvän.

Varför fick du delta i toppmötet?
Man öppnade upp toppmötet för olika organisationer, arbetsmarknadens parter, och ett gäng studenter. Två platser höll man för två unga vuxna som på något sätt påverkas av EU i sin vardag. Eftersom Jag gör det så sökte jag en av platserna och fick den.

Vilket helhetsintryck fick du av EU toppmötet?
Blandat! Det var väldigt speciellt med all säkerhet, poliseskorter, och allt det där. Men fortfarande är det ju ”bara ett möte” så att säga. Den demokratiska ordningen ser likadan ut oavsett nivå så det måste jag säga var väldigt häftigt!

Har du fått mer förståelse för europapolitiken nu?
Absolut. Det är klart jag inte håller med om allt, men att få höra berättelserna och hur man resonerar där inne gav mig en större förståelse för problem olika länder har och våra olika förutsättningar.

Tror du LO får mer gehör i sina facklig-politiska frågor genom din närvaro
Jag fick tyvärr inte säga något på själva mötet, men jag tror och hoppas att man valde ut min ansökan för att visa på hur viktigt man anser Arbetares frågor är Och lyfta de.

Kan vi i LO facken Mölndal kunna dra nytta av din medverkan i EU toppmötet?
Jag hoppas det! Anledningen till att jag sökte var för att sedan kunna berätta om vad jag upplevt, på medlemsnivå.

Hur var det att träffa Stefan Löfven och vad pratade ni om?
Häftigt! Det var första gången för mig. Fokus låg egentligen på schyssta jobb schyssta villkor, arbetares rättigheter, svenska modellen och fackföreningarnas roll.

Vilka frågor var det som togs upp som gjorde avtryck?
De pratade mycket om hela den sociala biten. Rättigheter på arbetet och i arbetslivet, som pensioner och föräldraledighet. Det var häftigt att man pratade om den större bilden. Även att man faktiskt pratade om den nordiska modellen och att vi inte ska kompromissa med den.

Togs det upp frågor som är bra för LO att jobba vidare på?
Självklart behöver vi inom LO jobba vidare för schyssta jobb med schyssta villkor för alla. Pensioner är också en viktig fråga som jag hoppas man jobbar med, för allas rätt till en värdig pension. Jämlikhet och jämställdhet och allt det där.

Var upplevelsen att facket kommer kunna påverka den framtida politiken i EU?
Jag upplevde det så. Sen kommer det ju helt bero på vilka ledarna inom EU kommer vara, hur mycket man kommer fokusera på det, men min förhoppning är iallafall att det här var startskottet på starkare fackföreningsrörelse, enad solidaritet, och att förutsättningarna för detta plockas fram. Men vi får se vad som händer!

Fick du träffa några av toppolitikerna, hur var det i så fall?
Nej, inte mer än Stefan Löfven.

Kom man in på något sätt in på de bruna influenserna som växer sig starka i EU kan påverka de olika regeringarna (inklusive Sverige såklart) med bruna influenser?
Inte direkt i min session tyvärr.

Finns det något mer som du vill tillägga?
Tror det var allt!

facebook Twitter Email