Aylin Fazelian

Frågor från kineser förbluffar Aylin?!

Aylins Fazelian från Mölndal har varit och studerat i Kina flera gånger. Läs om hennes tankar om Kina här.

För andra gången i mitt liv har jag fått möjligheten att ta mig tvärs över jordklotet – till Kina – för studier i internationell politik. Här träffar jag studenter från över hela världen och ibland får jag frågan: Hur har du haft råd att betala för din utbildning?. Frågan förbluffar mig varje gång och mitt svar känns nästan bisarrt i kontrast till många andras verklighet: I Sverige betalar vi inte universitetsavgifter. Tvärtom, vi får studiestöd.

Världen är långt ifrån jämlik och min tid här i Kina gör mig konstant påmind om det. Jag blir också påmind om styrkan i det Socialdemokratiska samhällsbygget, där vårt utbildningssystem är bland det finaste exemplet. För när varenda unge får möjlighet att tillgodose sig en utbildning i världsklass, oavsett vad ens föräldrar har för plånboksstorlek eller bakgrund, så river vi ner murar och bekämpar klasskillnader. Vi möjliggör vad som kallas ”Social rörlighet”.

Därför blir jag särskilt förbannad när borgerliga ungdomsförbund skriker om att det är dags att minska studiestödet och istället öka belåningsgraden för studenter. Eller när tidigare borgliga regeringar minskar på utbildningsplatser för att dra in på utgifter. Det är inte bara dålig politik, det är rent ut sagt idiotiskt. För en generös utbildningspolitik är inte bara solidariskt, det är också smarta investeringar. Utbildning är grunden för människors möjlighet att kunna förverkliga sina drömmar, det är anledningen till att Sverige ligger i framkant i världen när det kommer till forskning och innovationer – och det skapar sysselsättning.

Men vi nöjer oss inte. Vi vill att den svenska skolan ska vara mer likvärdig och att varje elev ska få bättre möjlighet att bli sedd i skolan. Det är just därför Majoritet Mölndal gör satsningar i ökad lärartätheten i skolan och i mindre grupper i förskola och fritidshem. Det är därför vi socialdemokrater oavbrutet jobbar utefter ett klass- och jämlikhetsperspektiv i kommunens politiska nämnder och i kommunfullmäktige. Och det gör skillnad för Mölndals medborgare.

Det är lätt att ta för givet den välfärdsmodell och det generösa utbildningssystem vi har i vårt land. Ibland krävs en påminnelse om att systemet inte kommit av sig självt, det är resultatet av enträget politiskt arbete och storslagna visioner. Det var trots allt inte länge sedan Sverige var ett utvecklingsland dit människor flydde ifrån, inte flydde till. Vad vi har åstadkommit ska vi vara stolta över – och det är resultatet av klassisk socialdemokratisk politik.

Aylin Fazelian

facebook Twitter Email