Handen på hjärtat – tror ni på det?

Desinformation är ett hot mot en jämlik demokrati. Just nu sprids ett lösryckt citat från Stefan Löfven i sociala medier, främst av centerpartister och sverigedemokrater. Man försöker framställa statsministern som fullkomligt ointresserad av människor som bor på landsbygden. 

Annie Lööf var snabbt ute på Twitter för att ta bort fokus från Socialdemokraternas satsningar och att påmåla Stefan en negativ bild. Genom att ta enbart sista delen ur en längre mening. Texten de tog ur ett större perspektiv är ”När storstadsbor ska åka ut på landsbygden och koppla av måste det fungera även där”.
Läser man endast den meningen blir det en väldigt negativ syn.
Oerhört tragiskt om vi ska ha en valrörelse som bygger på lösryckta meningar för att svartmåla våra politiska meningsmotståndare.

Beskeden Stefan lyfte fram under presskonferensen var att
Hela landet ska hålla ihop och därför har S lagt om riktningen för landsbygdspolitiken, var statsministerns besked.

Satsningarna i landsbygdsutredningen gick i korthet ut på följande:
Näringsliv, kunskapsutveckling och företagande får 480 miljoner kronor per år.
Utöver landsbygdspropositionen har regeringen också fattat beslut om cirka 2,6 miljarder kronor under perioden 2018–2027 som ska gå till 30 landsbygdskommuner som har hög långtidsarbetslöshet.

Budskapet är att det här handlar om att landsbygden är ett riksintresse och en angelägenhet för alla människor i Sverige.

Det lösryckta citat som centerpartister och sverigedemokrater sprider just nu påminner om en valrörelse i ett stort land i väster. Det gränsar till fake news.

Samtidigt påstås det i sociala medier att S är för barnäktenskap. Handen på hjärtat – tror ni på det?
Nej, det är förbjudet idag och det kommer en utredning som ska skärpa den lagen. Regeringen vill invänta utredningen och lägga skarpa förslag. Regeringen vill ta bort det kryphål som den förra regeringen lämnade efter sig i den lag som trädde i kraft 2014 under Alliansregeringen.

Vad som helst kan påstås och vad som helst förvrängas. I skolan jobbar vi med källkritik – tänk några minuter innan du delar, gör en faktakoll om det stämmer.
Begreppet fake news och alternativa fakta användes flitigt kopplat till Donald Trumps kampanj. Han kan häva ur sig vad som helst och komma undan med det, ofta med bättre opinionsläge efteråt. Hoppas vi är bättre än så. Låt oss ha en schysst valrörelse och visa väljarna vilka alternativ det finns i de politiska partierna – inte vara del av en trollfabrik.

Tomas Angervik (S)

facebook Twitter Email