Elpida Georgitsi

(M) vill avveckla den svenska modellen. Vi vill utveckla den!

De gamla Moderaterna är tillbaka. Om de vinner valet i höst kommer de föra en politik som innebär sämre anställningstrygghet, högre hyror för vanligt folk och lagstiftning om lägre löner som underminerar den svenska modellen.

I en intervju i Dagens Industri bekräftar Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson (M) att partiet tagit ett rejält kliv högerut.
Svantesson är tydlig med att hon vill försämra anställningsskyddet och göra det lättare för arbetsgivare att sparka sina anställda. Det skulle innebära ett hårt slag mot svenska löntagare och stärka arbetsgivarens makt på bekostnad av arbetstagaren.
Moderaterna vill också införa marknadshyror. Enligt en rapport som SABO släppte 2016 skulle det leda till högre hyror för ett stort antal hushåll. Fler skulle behöva bostadsbidrag för att klara sig. Även finanspolitiska rådets årliga rapport för 2017 bekräftade att hyreshöjningar på tusentals kronor i månaden skulle bli att vänta om marknadshyror infördes. Särskilt skulle detta drabba ensamhushåll och ensamstående föräldrar.

Moderaterna vill också sänka skatten för de med högre inkomster, genom avskaffad värnskatt och minskad marginalskatt. Det är omvänd Robin Hood-politik som skulle innebära att de som tjänar mest ska bidra mindre till välfärden. Detta i ett läge när svenska skolor, sjukhus och äldreboenden behöver mer resurser, inte mindre.
Som om allt detta inte räckte vill Moderaterna, tillsammans med de andra Allianspartierna och Sverigedemokraterna, även lagstifta om lägre löner. Det vore inte bara ett slag mot hela grunden för den svenska modellen utan också något som på sikt kan leda till lägre löner för svenska arbetare i stort.

Allt detta går tvärt emot vad Socialdemokraterna står för. Vi vill fortsätta investera i fler poliser och bättre välfärd i stället för att sänka skatten för de rikaste. Vi satsar på att öka bostadsbyggandet, inte höja hyrorna. Vi vill förbättra löntagarnas ställning på arbetsmarknaden, inte riva upp anställningstryggheten.

Medan Moderaterna står upp för höginkomsttagarnas intressen är vi socialdemokrater är stolta över att vara partiet för vanligt folk. För pensionärer och barnfamiljer, för alla de kvinnor och män som genom hårt arbete skapar vårt välstånd och bygger Sverige starkt. Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas. Det ser vi fram emot att gå till val på i höst.

– Markus Pettersson (S), facklig-politisk sekreterare för Socialdemokraterna
– Elpida Georgitsi (S), facklig/politisk talesperson i Mölndal

facebook Twitter Email