Maj och Jacobs vägar möts, båda SSU:are, nu och då!

Läs om Maj Keidsers känslomässiga möte med SSU Mölndals nya ordförande Jacob Wihlborg.

På Arbetarekommunens medlemsmöte den fjärde december hade medlemmarna glädjen att få lyssna till SSU:s nye ordförande i Mölndal Jacob Wihlborg.

Maj Keidser kände en särskild glädje att kunna fira SSU:s 100-års jubileum med en ny klubb i Mölndal. Maj var själv aktiv SSU-are 1949 – 1959. Maj har varit aktiv i Socialdemokraterna under en lång tid, bland annat var hon ordförande i Kulturnämnden i Mölndal.

I februari 1917 bildade 5 unga män en SSU-klubb i Eskilstuna – Maj Keidsers hemstad. Det bildades snabbt fler och i oktober bildades SSU-förbundet.Den 28 oktober i år firade man detta i Eskilstuna.

Klippet som Maj fann i sin pappas efterlämnade papper.

Ett stort reportage i liberala Eskilstuna-Kuriren – sedan Tidningen Folkets nedläggning den enda tidningen i stan – berättade man om SSU:s bildande med bl.a. ett fotografi på de fem, ett kort som Maj Keidser hittat i sin pappas efterlämnade papper. Majs pappa, Joel Ljungquist, var under några år under 1920- och 30-talen förbundssekreterare och förbundskassör i SSU.

I artikeln, som skrevs av Majs systerson, fanns också intervjuer med Göran Persson, riksdagsmannen Hans Ekström och SSU:s distriktsordförande i Sörmland Josefine Helleday.

I början av 30-talet hade SSU 100 000 medlemmar. Idag kommer partiet knappt upp till den summan. Men det var en helt annan tid, ingen TV, ingen Facebook, inga mobiltelefoner, men stor arbetslöshet och snart storkrig.

facebook Twitter Email