Mer resurser till Toleransprojektet i Mölndal

I Skolnämndens budgetförslag finns nu en utökning av Toleransprojektet 2018 med 300.000 kronor. Satsningen uppgår nu till totalt 1,2 miljoner för 2018.

En satsning som känns helt rätt i tiden. Senast i helgen kom rapporter om hur nynazister gjorde en olaglig demonstration på Göteborgs gator. I somras kunde vi läsa hur nazister var på plats i Almedalen på politikerveckan. Vi måste ständigt vara redo att ta kampen mot nazism. Rapporter kommer från hela Europa om hur fascismen och nazismen växer sig starkare i Europa och USA.

Därför känns det mycket bra med skolnämndens inriktningsbeslut till budget för 2018. Där det finns en mycket bred uppslutning bland politikerna på satsningen på Toleransprojektet. Nämnden beslutade att avsätta ytterligare 300 000 kronor vilket sammantaget ger 1,2 miljoner till projektet 2018. Det gör att man kan utöka projekten att fler får chansen att ta del av det viktiga arbetet.

– Vi har en har en oerhört viktig uppgift att stå upp för ett samhälle där alla är välkomna, att vi tillsammans motarbetar mörka krafter som fascism/nazism är viktigt säger Tomas Angervik (S), ordförande i Skolnämndens i Mölndal.

 

Fakta om Toleransprojektet?
Toleransprojektet är en modell som togs fram efter det tragiska mordet på John Hron. Ett mord utfört av nynazister 1995. En blandad elevgrupp arbetar under ett läsår enligt en väl dokumenterad planering för att öka förståelsen för att människor är olika men har samma värde. Arbetet avslutas med en resa till Polen och besök på koncentrationsläger med diskussioner och fördjupningar om människovärde, tolerans och främlingsfientlighet.
Under några år har elever i Lindomes skolor deltagit i det så kallade Toleransprojektet.

Skolorna i Lindome har valts ut eftersom lärare och andra vuxna har signalerat att det finns problem med främlingsfientlighet och intolerans på skolorna. Utvärderingarna visar att både elever och lärare är mycket nöjda med arbetet inom Toleransprojektet.

facebook Twitter Email