Nu har vi firat! Första maj i Mölndal

Arbetarrörelsens högtidsdag! I helgen firades första maj med bland annat firande i Mölndal på Alberts torg och senare i Göteborg.

[slideshow_deploy id=’4122′]

 

Under förmiddagen hade vi i Mölndal fyra talare:

Aylin Fazelian, riksdagsledamot: utdrag från talet:
Historiens dom kommer falla tungt på Putin och den demokratiska ledningen i Ryssland. De bär det yttersta ansvaret för kriget, krigsbrotten, attackerna mot barn och civila i Ukraina. De blågula färgerna på vår och Ukrainas flagga och den socialdemokratiska grundmurade övertygelsen om ”alla folks frihet, hela världens fred” enar vår kamp. Ukrainas sak är vår. Vardagen har blivit dyr som konsekvens av Putins krig. Regeringen kommer inte kunna kompensera för alla höjda utgifter, men vi ska som Socialdemokrater se till att ge störst stöd till de som drabbas värst. Som att höja pensionerna, och bostadstillägget. Inte någon gång i framtiden – utan nu! Tre prioriteringar styr vårt arbete. Vi går till val på ett Sverige som sätter välfärden, klimatet och tryggheten först. Vi tar kampen mot det högerkonservativa blockets löntagarfientliga politik – och för ett starkare och mer jämlikt Sverige!

Jacob Wihlborg, ordförande SSU Mölndal: utdrag från talet:
Våra skolor i Mölndal behöver fler lärare, och en möjlighet för lärarna att just vara lärare. Vi behöver mindre barngrupper så att alla barn kan bli sedda och få en bättre studiero. 

Vi socialdemokrater i Mölndal vill se mer pengar för trygghetsskapande åtgärder. Vi vill investera mer för att anställa fler fältassistenter, vi vill öka belysningen där det är mörkt och känns otryggt, i tunnlar, på mörka gator och torg, vi satsar ännu mer på polisens arbete med medborgarlöftet.

Friheten finns i framtiden och att vissa grupper inte känner lika stor framtidstro begränsar tydligt friheten att kunna leva sina liv. Dagens unga ser de stora problem vi har framför oss och vi måste ge dem mer framtidstro genom att ta i ännu mer i vårt arbete med att minska på utsläppen.

Elpida Georgitsi, fackligpolitisk ledare: utdrag från talet:
Utan personalen stannar Mölndal. Vi vill:

  • Förbättra arbetsmiljön och att återhämtning inom vård och omsorg
  • Minska på barngrupperna i förskolan
  • Införa fria arbetskläder och fria arbetsskor för de som behöver det.

 

Tomas Angervik, regionpolitiker: utdrag från talet:
Här i Mölndal och Västra Götalandsregionen har vi i Socialdemokraterna drivit på det Moderatledda styret om nödvändiga satsningar. Men tyvärr har inte de svarat upp på det sätt som hade behövts.

Vårdköerna har dessvärre skjutit iväg på höjden. Idag står 125 000 invånare i kö för ett första besök eller behandling.

Allt kan inte skyllas på pandemin! 90 % av patienterna fanns i kön innan pandemin. Samtidigt vet vi att regionen har enorma överskott i regionkassan. Det saknas inte pengar i regionen! Det finns över 2,6 miljarder kronor i överskott. Då är inte ens sjukhusen underskott inräknade!!

Det vi måste göra är att utveckla vår egen sjukvård och komma bort från dyrköpta marknadslösningar. I den offentliga vården garanteras att den som har störst vårdbehov prioriteras. Framför den med störst plånbok. Vi Behöver se till att de med privata sjukförsäkringar inte köper sig före i kön framför de med mest behov.

Vi behöver garantera att våra akutsjukhus inte säljs ut, men det är inte givet om Moderaterna kommer till makten. Då de har ett beslut från deras stämma att se över möjligheten att sälja ut våra sjukhus.

Tack alla som deltog under dagen!

facebook Twitter Email