Sätt tak på Åby bandybana

Bandybanan i Åby regnar bort gång på gång. Det går inte att hålla räkningen på hur ofta det händer. Det är inte rimligt att fortsätta att försöka få is på en bandybana utan väderskydd i en tid då klimatet blir varmare och vintrarna blötare.

De åtgärder som gjordes för några år sen hjälpte inte. Vem trodde egentligen på det? Att sätta upp ett staket för att vinden inte skulle komma åt att smälta isen, när det är regnet och den milda temperaturen som är boven i dramat.

Vi kan konstatera att med en fungerande bandybana så ökar tillgången till is för våra klubbar, både konståkning, bandy, och ishockey, men även allmänhetens åkning och våra elever på skolorna får en större möjlighet att åka skridskor.

Ett tak skulle också maximera effekten på kylmaskinerna. Med ett tak över banan vet vi med säkerhet att kylmaskinernas jobb blir effektivt och så energisnålt som det går. Idag, med plusgrader och regn, ”eldar man för kråkorna”!

Marie Östh Karlsson (S), Kommunstyrelsens ordförande
Pernilla Övermark, ordförande
Pernilla Övermark (S) Ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden

Socialdemokraterna vill nu ge Kultur- och Fritidsförvaltning att tillsammans med Lokalförsörjningsförvaltningen ett uppdrag att ta fram kostnader för ett tak över bandybanan. Det är helt enkelt inte rimligt att fortsätta som det är idag.

– Om vi inte gör något radikalt så kan vi lika gärna stänga bandybanan. Det kostar mer än det smakar att hålla på att frysa isen varenda gång det blir några dagars kyla, för att sen se den regna bort, säger Marie Östh Karlsson (S), Kommunstyrelsens ordförande.

– Det skulle betyda så mycket för våra issporter att få tillgång till ”säker” is under en längre säsong. Bandybanans storlek gör det ju också möjligt att dela av den för att nyttja ytan för fler klubbar samtidigt. Inte minst allmänhetens tillgång till skridskoåkning skulle öka, säger Pernilla Övermark (S), ordförande i Kultur och Fritidsnämnden.

– Vi är beredda att medverka till att hitta en lösning för att få till ett tak över bandybanan, därför vill vi nu utreda kostnaderna och ta fram ett förslag på hur det ska kunna gå till, avslutar Marie Östh Karlsson.

facebook Twitter Email