Välbesökt 1:a maj firande i soligt Mölndal!

Årets 1:a maj hölls på Alberts Torg i Mölndal, under blommande körsbärsträd och en sol från klarblå himmel. Över 150 människor hade samlats för att lyssna. Vår ordförande i Socialdemokratiska Arbetarepartiet i Mölndal, Pernilla Övermark presenterade sig och årets tre talare från Mölndal och Göteborg.

Först inledde Ann-Sofie Hermansson, Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, med sitt anförande. Hon inledde med att nämna att Sveriges ekonomi går starkt och utvecklas i mycket positiv riktning, främst Göteborgsregionen som då även innefattar Mölndal.
– SAP har en stark framtidstro i Sverige och vi ser mot horisonten med tillförsikt. Nya reformer måste nu till för att motverka populismen i vårt samhälle och inte låta den fördumma politiken. Vi måste räta på ryggen, då vi själva äger vårt öde och allt vi gör måste vara på riktigt, fortsatte Ann-Sofie. Arbetarrörelsen har här en avgörande roll. Hon nämnde sedan att ”den svenska modellen” nu måste stärkas i Sverige och även i Europa.
– Vi måste minska på ojämlikheten i Sverige, regeringen arbetar kraftigt med detta för att nu minska klassklyftorna. Solidaritet fungerar minst lika bra nu som då när allt startade.
– Föreningslivet måste stärkas, folkhälsoarbetet likaså och vi måste bygga bort segregationen.
– Näringslivspolitiken måste stärkas, om företagen skall överleva och generera tillväxt. Arbetsmarknaden måste stärkas, lönedumpning får inte ta över och matchning till jobb måste förbättras så att fler människor kommer i arbete. Arbetsmiljön måste förbättras på arbetsplatserna. Hon föreslog ett mentorskap, där äldre medarbetare som slitit hårt i många år, kunde hjälpa yngre medarbetare som handledare och samtidigt kunde få en avlastning själva, vilket skulle vara en vinstaffär för samhället. Hon avrundade sitt tal med att säga ”Låt oss fokusera på framtidstron och att vi har dom bästa dagarna framför oss”. Efter talet fick hon en ros innan hon klev av scenen.

Nästa talare var Jan-Erik Lindström, vår kyrkopolitiska ledare i Mölndal. Han framhöll vikten av att gå och rösta i kyrkovalet nästa år.
– Även 16-åringar får nu rösta i kyrkovalet, så tala med era ungdomar och påverka dem så att de går och röstar de också.
– ”Mörka krafter” håller på att ta över kyrkan och vi måste motverka detta. Kyrkan ska vara öppen för alla och vi har alla ett lika stort värde. Alla är välkomna i svenska kyrkan oavsett kön, sexuell läggning och etnicitet.
Han avslutade talet med att nämna att Svenska kyrkan nu har siktet inställt på att bli Sveriges bästa arbetsgivare.

Sista inbjudna talare var Jonny Blomgren, LO:s nytillträddeordförande i Mölndal. Han inledde med orden ”1:a maj är arbetarnas högtidsdag!”. Sedan fortsatte bland annat att han att nämna hur hans far berättade för honom om sitt arbetsliv och hur samhället hade förbättrats för honom och familjen. Hur bra sjukvårdsystemet har blivit och som alltid finns där när vi behöver det. Jonny framhöll sedan också vikten av kollektivavtal i arbetslivet genom den facklig-politiska samverkan och att vi måste kämpa för att minska klassklyftorna i samhället.

Pernilla Övermark avslutade sedan 1:a maj-firandet och ”Internationalen” sjöngs sedan unisont på torget med vajande röda fanor som bakgrund.

Kåre Widenqvist

facebook Twitter Email