Vallöfte – förbud mot religiösa friskolor

Socialdemokraterna vill bygga en trygg kunskapsskola. Skolan ska ge alla elever en bra utbildning oavsett bakgrund, kön eller religion. I svensk skola hör inte religiösa friskolor hemma.

Socialdemokraterna inleder nu lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid. Sverige ska bli tryggare – med en bättre välfärd och hårdare tag mot brottsligheten. Sverige är starkare när vi håller ihop. Tillsammans kan vi bryta segregationen och möta de utmaningar vi står inför.

Tomas Angervik (S), ordförande i Skolnämnden i Mölndal.

Religiösa friskolor spär på segregationen, och det kan vi aldrig acceptera. Skolan ska minska klyftorna i samhället – inte öka dem. Ingen elev ska utsättas för religiös indoktrinering utan istället vara fri att forma sin egen uppfattning och framtid. Därför går vi socialdemokrater till val på att förbjuda religiösa friskolor.

– Religösa skolor leder till segregation. Det blir att elever enbart möter likasinnade som utövar en tro eller kommer från familjer med en stark tro, säger Tomas Angervik (S), ordförande i Skolnämnden i Mölndal. Jag vill att skolan ska vara en mötesplats för olika tankar och möten för bra diskussioner fri från religösa påtryckningar. Jag anser dessutom att varje elev ska vara fri att välja om de vill utöva en tro, avslutar Tomas.

Vallöfte:

  • Skolan ska bygga på kunskap, bildning och likvärdighet där varje elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning och framtid. Därför vill vi socialdemokrater ha en skola fri från konfessionella inslag, med respekt för de internationella åtaganden som Sverige ingått och de nationella minoriteternas ställning.

 

Läs mer om vallöftet på socialdemokraterna.se eller lär dig mer om våra prioriterade politikområden: Bättre välfärd, Lag och ordning samt Snabbare integration.

facebook Twitter Email