Pernilla Övermark, ordförande

Världen har kommit till Mölndal!

Folkhälsorådet bjöd, under hållbarhetsveckan, in Hans Abrahamsson som är docent i Freds- och utvecklingsforskning från Göteborgs Universitet, institutionen för Globala studier. Han var tidigare gästprofessor i Globala politiska studier vid Malmö högskola.

Nu hade vi alltså här i Mölndal förmånen att få lyssna till Hans smittande, entusiasm och engagerande föredragning kring samhällsutvecklingens värdegrunder i ett idéhistoriskt perspektiv. ”Vår tids samhällsomdaning”

Den stora omdaningen i vår tid är tre processer i samverkan som flätar ihop det lokala med det globala. Tre flytande signifikanter i samhällsutvecklingens värdegrunder är Säkerhet/Trygghet, Rättvisa/Samhörighet och Utveckling/Delaktighet. Samspel mellan politik, civilsamhälle och föreningsliv skapar styrka och trygghet.

När samhället glider isär är det viktigt att hitta verktyg för att kunna leva tillsammans. Den ojämna utvecklingen medför utmaningar för den sociala eliten och sociala hållbarheten på lokal nivå.

Hans belyste fenomenen ”frustration och vanmakt” Förändringen av samhällets struktur gör att vi får resurssvaga grupper i vårt samhälle. Allt fler unga kvinnor känner psykisk ohälsa i den grad att de behöver medicinera med antidepressiva läkemedel. Och unga män som ”blivit kvar” på landsbyggden känner en större vanmakt av att inte vara behövda.
Diskussioner gick även kring ”Våldsbejakande extremistisk radikalisering”. Att detta inte uppstår av sig själv. Utan att detta göds av ojämlika sociala och politiska förhållanden. Detta skapar grogrund för våldsbejakande ideologier och extremistiska grupper. Det är möjligt att förebygga detta! Genom att ge förutsättningar för människor att skapa tillit till sig själv, andra och till samhället. Då gäller det att erbjuda verktyg.

Hans beIyser att vi i Mölndals stad mår förhållandevis bra. Men det ändå finns saker att vara uppmärksam på. Både ojämlik inkomst och ojämlik utbildningsnivå.
Hans berömde Mölndals folkhälsoarbete. Och han ansåg att vi arbetar i rätt riktning. Att ”Rådet för social hållbarhet” ligger helt rätt i tiden.

Vår Välfärdsrapport imponerade också. Detta pga att det inte endast är en en glädjerapport, utan att den också påvisar det som är fel. Det vi har som utmaning att jobba extra med. Det gör rapporten mer trovärdig och visar på viljan att förändra.
Och det måste jag säga. Det var inte bara berömmet vi fick som gjorde oss glada denna dag.

På en finurligt och klokt sätt planterade han in en extra energi i oss. Nu vet vi att vi jobbar åt rätt håll. Och nu fortsätter vårt arbete med att göra ”Folkhälsorådet” till ett ”Råd för social hållbarhet”.

Pernilla Övermark (S)

facebook Twitter Email