Sigvard, 95 år: Stoppa M förslaget om marknadshyror!

Vi träffar Sigvard Dahlgren på café Kaffebubblan i Mölndal en höstdag mitt i valrörelsen. Han har ringt till partiet och lämnat ett meddelande om att han har ett viktigt budskap han vill framföra. Vi ska återkomma till det budskapet så småningom. Men först måste vi berätta lite om Sigvard.

Sigvard är 95 år, han är född 1923, och bor sedan 9 år i Mölndal. Han har träffat Jurij Gagarin och Olof Palme och han är tycker om att prata om samhällets utmaningar.

Sigvard har i hela sitt vuxna liv jobbat på SJ, även om det inte var meningen från början. Tanken var att han skulle bli maskiningenjör och utbilda sig på Chalmers, men detta satte 2:a världskriget stopp för. Så istället blev det SJ och befälsföreningen som kom att engagera honom.

Sigvard föddes 1923 i Haga församling i Göteborg, han träffade sin hustru Maj-Lis i Krokslätt 1942 och gifte sig i Fässbergs kyrka 1950. Kort därefter gick flyttlasset till Örebro där dom bodde i 8 år. Orsaken att det blev Örebro var att Sigvard fick sin tjänst i SJ placerad där. Där stannade dom i 8 år innan flyttlasset gick till Kortedala i Göteborg.

Pernilla Övermark, ordförande för Socialdemokraterna i Mölndal var med och träffade Sigvard.

Sigvard är en engagerad människa och har varit ordförande i över 25 föreningar och organisationer. Allt från befälsföreningen i SJ till distriktsorganisationen i Fonus och ett antal vägföreningar. Även kooperationen och Socialdemokratiska stadsdelsföreningar har fått möta hans engagemang. 

Sigvard berättar om hur hans engagemang i stadsdelsföreningen i Kortedala gav inom möjlighet till ett möte med Olof Palme. Palme var inbjuden till Göteborgs Arbetarekommun. Sigvard deltog på mötet. Detta var under en period när SJ sökte ny generaldirektör och Sigvard hade synpunkter som SJ anställd på vem som skulle kunna matcha den kostymen. Vid mötet dröjde sig Sigvard kvar och pratade med Olof Palme, Olof tyckte att Sigvard idéer var kloka.

Det ledde till ytterligare ett möte, detta två veckor senare på Olof Palmes tjänsterum i Rosenbad. Där diskuterades man fram lämpliga kandidater, och så småningom så gick uppdraget till Lars Pettersson, en man som rekryterats till kommunikationsdepartementet av Ingvar Carlsson. Lars var från början motorvagnsförare i Borås, Ingvars hemstad.
Sigvard sprudlar av glädje när han berättar om detta.

Man märker på Sigvard att han är van att röra sig bland mer eller mindre kända personer och höga chefer.

Han berättar med glittrande ögon om när han mötte Jurij Gagarin 1966. Gagarin kom med tåget till Göteborg från Köpenhamn. Sigvard stod på perrongen tillsammans med stadsfullmäktiges ordförande, Ture Höglund, från Göteborgs stad. När tåget stannat så låser Sigvard upp dörren, kliver in och låser bakom sig och får sig under några minuter en pratstund med Jurij Gagarin. Utanför väntar Ture Höglund och är något konfunderad, men inser så småningom att Sigvard ”blåst” honom. Det är kanske bäst att tillägga att dom hela tiden har haft glimten i ögat och skojat med varandra under de åren som Sigvard var engagerad i Göteborg.

Sigvard berättar vidare om många andra minnen och möten med kända och mindre kända svenskar. Till slut får jag avbryta och föra in honom på spåret om varför han egentligen kontaktade Socialdemokraterna i Mölndal.

Då blir han med ens allvarlig och berättar att han nu för tiden ägnar mycket av sin tid med att läsa tidningar, lyssnar på radio, titta på TV och följer samhällsdebatten. Sen säger Sigvard:
– Ni måste berätta för väljarna att om dom vill ha dyrare hyra så ska dom rösta på Moderaterna!

Han är upprörd över Moderaternas tilltag att föreslå marknadshyror för hyresrätter. Det kommer innebära dyrare hyror, vilket får konsekvensen att människor får högre boendekostnader som i sin tur innebär att de kommer att få lämna sina lägenheter, alternativt få högre bostadsbidrag, säger Sigvard.

Sigvard är mycket bestämd i sin uppfattning om marknadshyror. Det drabbar unga människor och barnfamiljer och förflyttar kapital till bostadsföretagen.

Det är Moderaternas paradgren, att flytta kapital till de privata företagen menar Sigvard. Det är ju det som deras modell går ut på. Hyrorna går upp, människor får bidrag. Bidrag kommer från staten. De som tjänar pengar är de privata hyresvärdarna. Det är detta ni måste stoppa, menar Sigvard.

Sigvard har i hela sitt liv varit samhällsintresserad och engagerad. Han har sett hur politiken utvecklats, upplevt fler regeringar än många andra, upplevt folkomröstningar om ATP och Kärnkraft. Sett hur samhället och människorna påverkas av olika förslag och reformer. Så när Sigvard kontaktade oss så var det för att han faktiskt ser en orättvisa komma farande med Moderaternas förslag. Återigen ska statliga pengar, våra gemensamma resurser, åka ner i de privata fickorna. denna gången genom bostadssektorn.

Vi lovar Sigvard att vi ska göra vad vi kan för att berätta detta för väljarna innan valet den 9 september. 

Efter ett långt samtal är vår fikastund med Sigvard över. Innan han går så frågar jag honom hur han tror det går i valet. Han svara att det blir tufft, han är orolig över SD:s framgång i opinionen. SD menar han är mer populister än Moderaterna, och därför farligare än den gamla högern. Jag frågar hur han tror det går i Göteborg med det nya partiet Demokraterna. Då kommer svaret snabbt. Dom har ju bara en fråga att gå till val på och den är ju redan död – Västlänken. 

Tänk om man får vara så vital, påläst, debattglad och fortfarande känna lust och ork att bidra till samhällsförändring när man är 95 år. Det är få förunnat.

Vi tackar Sigvard för pratstunden, han reser sig upp tackar för kaffet och sätter på sig kepsen innan han promenerar iväg ut på Bergmansgatan.

 


Ytterligare information från S om marknadshyror

Högern menar att marknadshyror skulle leda till ett ökat byggande av hyresrätter. Dock visar forskning och erfarenhet från exempelvis Finland och Norge att marknadshyror inte leder till att lösa bostadsbristen. De som snarast vinner på marknadshyror är fastighetsägarna som kan göra större vinster per lägenhet. För vanligt folk innebär det högre hyror och ökad otrygghet.
För oss socialdemokrater är bostaden en social rättighet. För att bryta bostadsbristen behövs inte högre hyror, det behöver byggas fler lägenheter.

Fler lägenheter med rimliga hyror
Människor ska ha rätt till en bostad med rimlig hyra. Därför är vi emot marknadshyror. Den svenska modellen där hyrorna förhandlas fram mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen ska värnas. I vårt starka samhälle bygger vi bostäder när det råder bostadsbrist. Därför har vi infört ett investeringsstöd som inneburit att 11 300 nya hyres- och studentbostäder byggts under den senaste mandatperioden. Bostadsbyggandet är nu uppe på nivåer som vi inte sett på över 30 år. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill ta bort stödet respektive minska stödet till byggandet av hyresrätter med låga hyror.

Socialdemokraterna vill:

  • Bygga bostäder som fler har råd att bo i. Minst 250 000 nya bostäder under åren 2015–2020 och sedan i genomsnitt 45 000 bostäder om året fram till 2030.
  • Se fler hyresrätter, bra bostäder för äldre, studentbostäder, blandade bostadsområden med både villor, radhus och flerfamiljshus som bryter den växande bostadssegregationen.
  • Satsa en miljard årligen för att rusta upp miljonprogramsområdena utan kraftiga hyreshöjningar.
  • Kriminalisera köp av svarta hyreskontrakt och skärpa lagen mot oskäliga hyror vid andrahandsuthyrning.
  • Motverka trångboddhet genom att införa begränsningar för hur många som kan bo i en lägenhet.
  • Förändra plan- och bygglagen för att snabba på byggprocessen.
  • I flera kommuner har Socialdemokraterna genomfört eller driver på för att genomföra en bostadsgaranti för unga, där bostadsbristen är som störst.

 

Sverige ska hålla ihop och samhället ska vara starkt. Vi vill att fler ska få möjligheten att sätta nyckeln i dörren på sitt första boende – inte förbli ofrivilligt hemmaboende.

facebook Twitter Email