Nej till privatisering av Eklanda äldreboende!

Vård och omsorgsnämnden tog den 26 oktober beslut om att säga NEJ till M, C och L:s förslag att lägga ut Eklanda äldreboende på entreprenad. Majoriteten anser att detta skulle oroa personal och brukare.
Ove Dröscher
Ove Dröscher (S), ordförande i Vård- och Omsorgsnämnden i Mölndal.

Förslaget löd ”Alliansen föreslår att förvaltningen för Vård-och Omsorg förbereder att lägga ut Eklanda Äldreboende på entreprenad enligt LOU.” Vilket i och för sig är märkligt eftersom Alliansen i Mölndal har splittrats. Det var dock en majoritet av nämnden som tydligt sa nej till förslaget.

Vi anser att våra äldreboenden ska drivas i offentlig och kommunal regi. Det finns ingen anledning att lägga ut det välfärdsarbetet på någon annan som dessutom ska ta ut en del av de pengar som skulle gått till verksamhet i vinst.

Försöket med Fässbergshemmet är väl en tydlig erfarenhet i nära tid. Det lades ju ut på entreprenad för att man upplevde personalproblem. Det var den förklaringen som dåvarande ordförande, Kenneth Wallin (M) i Vård- och Omsorgsnämnden nämnde som anledning. Den entreprenaden ledde ju inte till några som helst förbättringar i verksamheten.

– Vi är övertygade om att vi klarar detta minst lika bra i egen regi, utan att behöva skicka skattepengar som ska gå till vinst i privata företag. Vi ser dessutom hur kreativ vår personal är på att skapa nya lösningar för att stimulera och utveckla verksamheten, säger Ove Dröscher (S), ordförande i Vård- och Omsorgsnämnden.

facebook Twitter Email